America Gallery

Tijdens mijn vele reizen naar in de VS heb ik vanuit de thuisbasis in South Bend, Indiana al menige Road trips gemaakt. De uitgestrektheid en de zovele uiteenlopende diversiteit blijven mij als Amsterdamse nog steeds verbazen, terwijl ik toch wel wat gewend ben. Ik voel me te gast in het land van de Native American. De dead trials en reservaten doet je beseffen wat een leed deze bevolkingsgroep is en nog steeds wordt aangedaan.

*Mijn trip naar South Dakota in maart 2013 was imposant, de prairies met de oneindige vlakte waar je als je je ogen sluit de bizons hoort denderen als in een oud en versleten Hollywood Western, het onverwachte weeromslag van zonnig warm naar een ijzige snow blizzard die me nog meer deed beseffen dat je als mens maar zo nietig bent op die kale uitgestrekte vlakte

Ik heb tijdens deze trip Illinois, Wisconsin, Minnesota, Iowa doorkruist.

*Windy City Chicago waar ik altijd op aan vlieg vanuit Amsterdam met zijn wolkenkrabbers en blauwe Shoreline, de drukte, maar vooral de werkelijkheid van het leven in Amerika. Rijkdom en armoede liggen hier zo dicht bij elkaar. De Lake Shore drive langs het mooie onvoorspelbare grillige, licht blauwe Lake Michigan. De vriendelijke bediening en lekkere eten bij Chicago's Joe, waar ik altijd even iets ga eten en drinken bij het inkomen en verlaten van Chicago. Waar ik op mijn leeftijd mijn ID kaart moet overleggen als ik een alcoholisch drankje op O'Hare bestel.

*Detroit de stad van Motown Records, het grote Chrysler imperium met zijn teleurgang en vergane glorie. Met zijn daaruit voortvloeiende schrijnende armoede en de hoogste misdaad cijfers van de US, De vele voormalig imposante herenhuizen in zwaar verval, dicht getimmerd of nog door de allerarmsten bewoond zonder enig comfort.

*Michigan met naar de staat vernoemde onvoorspelbaar, mooi blauw ruige Lake en zilver (private) stranden en haar vele lighthouses. Weidse en Hollandse bloemkool luchten, pioniers die dachten hun geluk hier te vinden. Dokter Jan Pol de wereld beroemde sympathieke veearts, De Bakkerij gebroeders de Boer in Holland (Michigan) met hun snert, kroketten en beschuit. Waar in mei de tulpen in een festival worden vereerd met klompen dansen omlijst door zeer oud Hollandse liedjes die een glimlach om je mond met een bespottelijk trekje krijgt, omdat het zo vreselijk oubollig is. Oude mensen die vanuit de hele staat uitgedost, al lijkt het carnaval, iedereen willen laten zien dat hun roots in het echte Holland liggen. De prachtige hoge Sleeping Bear Dunes waar je niet echt vanaf wil rennen in 5 minuten en meer dan twee uur duurt mits je in zeer goede conditie en geen hartproblemen hebt. De  vele nationale parken en imposante Mackinac bridge en Island.

*Memphis Tennessee, met de imposante Mississippi River, Beale Street en Graceland. Het glooiende landschap en natuurlijk de Blues muziek.

*Music City Nashville met het Grand Ole Opry, Country Music Hall of Fame, Bull riding, Karaoke, Cowboy laarzen, de Bourbon zuipende Red Neck en de overheerlijke Nashville hete kip. De wereld beroemde Studio's, Country Music Hall of Fame & Museum, Music City Center.

*Kentucky met zijn wit omrande ranches, de Bourbon Brands van Four Roses, Jack Daniels en de heerlijkste Sushi in Chattanooga.

*Indiana is net zo vlak als, en twee keer groter in oppervlakte als Nederland maar vooral saai. Maar dat wordt gecompenseerd door de Amish met hun witte huizen, Buggy's, de heerlijke gevulde Rise and Roll donuts, goudgele maisvelden, golfbanen en vriendelijkheid. 

*Ohio met zijn vele uitgestrekte boerenlandschappen en een gebied van een grote Amish gemeenschap met zijn lieve kleine gehuchten in een prachtig heuvellandschap.

Pennsylvania met zijn prachtige herfst kleuren pracht. De bergen en het heuvellandschap, mooie steden en de historie van de gewelddadige Burgeroorlog tussen Nord & South in Gettysburg.

*De staat New York met het massale verkeer en als je niet in New York City hoeft te zijn, vermijd het dan ook met een grote boog. New York is het best te bereiken met een vliegtuig en neem daarna dan een taxi, dit is beter voor het heerlijke vakantie gevoel vast te houden zonder stress.

*Connecticut bezit door de kustlijn vele haventjes met historie van de walvisvaart. 

*Rhode Island heeft veel kustlijn en het is er heerlijk te vertoeven.

*Massachusetts de staat met het schiereiland Cape Cod. Het schiereiland is omringt door de Noord Atlantische oceaan en  Cape Cod Bay met stranden die voor iedereen toegankelijk moesten zijn, John Kennedy heeft dit gesteld tijdens zijn periode als President,  De Kennedy's hadden hun domicilie in Hyannis. 

-Provincetown is het noordelijkste plaatsje op het schiereiland en huisvest vele kunstenaars, de meer dan vijftig Galeries zijn een lust voor het oog voor de liefhebber. De vissers varen dagelijks uit om de verschillende vrij goede restaurants te voorzien van verse vis, kreeft en diverse soorten schaaldieren. De grote Gay en Lesbische community maakt de sfeer in tegenstelling tot de andere Amerikaanse steden en staten die ik heb bezocht heerlijk ontspannen, je kunt daar zonder er bij na te hoeven denken jezelf zijn. Voor een geweldige ervaring moet je zeker walvissen gaan spotten in de Stellwagen Bank, deze trips worden aangeboden vanaf de MacMillan pier tussen april en oktober de tochten duren 4 uur.